Logo van Werkis
0
Inschrijven
Zo richt je je ideal...

Zo richt je de ideale thuiswerkplek in

17 okt. 2024

Eline van Heijningen

Thuiswerken komt voor veel mensen steeds meer voor. Hoewel het fijn is om geen reistijd te hebben en in je eigen omgeving te kunnen werken (denk bijvoorbeeld aan die wasmachine die je tussendoor even aan kunt zetten!), brengt het ook uitdagingen met zich mee. Een goed ingerichte thuiswerkplek is namelijk belangrijk om productief te blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je werkplek aan huis aan alle voorwaarden voldoet? In deze blog delen we praktische tips om jouw thuiswerkplek in te richten, zodat je comfortabel en effectief kunt werken.

1. Kies de juiste plek in huis

De eerste stap in het inrichten van een fijne thuiswerkplek is het kiezen van de juiste locatie. Niet elke ruimte in je huis is even geschikt om geconcentreerd te werken. Zoek een plek waar je zo min mogelijk wordt afgeleid, zoals een aparte kamer of een rustige hoek van de woonkamer. Heb je geen aparte ruimte beschikbaar? Zorg dan voor een afbakening, zoals een scherm of gordijn, zodat je je beter kunt concentreren.

Tip: Vermijd werken vanuit bed of de bank. Dit zorgt vaak voor een ongezonde houding en kan je productiviteit flink verlagen.

2. Investeer in je inrichting

Als je thuiswerkt, breng je waarschijnlijk veel tijd zittend door. Een goede stoel en bureau zijn daarom belangrijk. Je wilt voorkomen dat je rugklachten krijgt door een verkeerde zithouding. Kies voor een stoel die je rug goed ondersteunt en stel je bureau op de juiste hoogte af. Je moet je scherm op ooghoogte kunnen plaatsen en je armen in een hoek van 90 graden op het bureau kunnen laten rusten.

Tip: Heb je geen verstelbaar bureau? Overweeg dan een laptopstandaard of stap over op een zit-sta-bureau om afwisselend zittend en staand te werken.

3. Zorg voor voldoende licht

Goede verlichting is essentieel om vermoeide ogen te voorkomen en je energiek te houden tijdens het werk. Daglicht is het beste, dus probeer je werkplek dicht bij een raam te plaatsen. Mocht dit niet mogelijk zijn, investeer dan in goede kunstverlichting. Kies voor een bureaulamp met verstelbare sterkte zodat je het licht aan kunt passen.

Tip: Let op de invalshoek van het licht. Te fel licht direct op je scherm kan weerkaatsen en je zicht belemmeren, wat voor vermoeidheid kan zorgen.

4. Hou je werkplek georganiseerd

Een opgeruimde werkplek draagt bij aan een heldere geest. Zorg ervoor dat je bureau niet overvol raakt met papieren, kabels en andere spullen die je afleiden. Gebruik opbergvakjes of lades om je werkspullen die je niet direct gebruikt uit het zicht te houden. Een georganiseerde ruimte helpt je om productiever te zijn en zorgt voor minder stress.

Tip: Maak er aan het einde van elke werkdag een gewoonte van om je werkplek op te ruimen, zodat je de volgende ochtend weer fris kunt beginnen.

5. Vergeet de persoonlijke touch niet

Hoewel functionaliteit belangrijk is, moet je werkplek ook een plek zijn waar je je prettig voelt. Voeg daarom persoonlijke elementen toe die je motiveren en inspireren. Denk bijvoorbeeld aan een plant of een lekkere geurkaars. Dit zorgt voor een positieve werkomgeving waarin je je gemotiveerd voelt.

Tip: Planten verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit, ze verhogen ook je concentratie en zorgen voor een rustgevende sfeer.

6. Creëer een goede werkstructuur

Een goede werkplek is meer dan alleen een fysieke ruimte. Het is ook belangrijk om een gezonde structuur te creëren in je thuiswerkdag. Neem voldoende pauzes, sta regelmatig op om te bewegen, en zorg ervoor dat je niet in de valkuil trapt van 'altijd aanstaan'. Het is verleidelijk om door te werken als je thuis bent, maar een goede balans tussen werk en privé is cruciaal om een burn-out te voorkomen.

Tip: Stel duidelijke start- en eindtijden voor je werkdag vast en houd je eraan. Dit helpt je om beter te ontspannen zodra je klaar bent met werken. Meer tips over thuiswerken? Lees dan ook onze blog over het verhogen van je productiviteit terwijl je thuis werkt.

Aan de slag!

Een goed ingerichte thuiswerkplek is van groot belang voor je productiviteit en gezondheid. Door te kiezen voor de juiste locatie, ergonomisch meubilair, goede verlichting en een georganiseerde ruimte, kun je efficiënt en comfortabel werken. Voeg een persoonlijke touch toe om de sfeer te verbeteren en zorg voor een gezonde werkstructuur. Op deze manier haal je het beste uit je thuiswerkdag!

Wil je graag ook eens vanuit huis werken maar lukt dat in je huidige baan niet? Bij Werkis hebben we regelmatig vacatures waarbij je (deels) vanuit huis kunt werken.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp