Logo van Werkis
0
Inschrijven
Zo ga je weer gemoti...

Zo ga je weer gemotiveerd aan de slag na je vakantie

22 aug. 2024

Eline van Heijningen

De vakantie is voorbij en je staat weer aan de start van een nieuwe werkperiode. Hoewel je hebt genoten van de ontspanning en vrijheid, kan het lastig zijn om na een vakantie de draad weer op te pakken. Herkenbaar? Het gevoel van een “vakantiedip” of het idee dat je je motivatie kwijt bent, komt vaker voor dan je denkt. Maar geen zorgen! In deze blog delen we praktische tips om je overgang van vakantie naar werk soepel en stressvrij te maken.

Waarom is terugkomen van vakantie zo moeilijk?

De psychologische overgang

Na een vakantie kan het voelen alsof je met je gedachten nog in de vakantiemodus zit, terwijl je alweer aan het werk moet. Deze overgang kan lastig zijn, omdat je tijdens de vakantie gewend bent geraakt aan een lager stressniveau, meer slaap en minder verplichtingen. Het plotselinge omschakelen naar een werkomgeving kan leiden tot gevoelens van tegenzin en vermoeidheid.

Vakantiedip: wat is het?

Een vakantiedip is een daling in motivatie en energie die veel mensen ervaren wanneer ze na een vakantie weer aan het werk gaan. Dit kan zich uiten in verminderde concentratie of een gevoel van overweldiging. Het goede nieuws is dat dit vaak van korte duur is!

Tips om weer in het ritme te komen

1. Plan een zachte landing

Ga niet meteen vol gas aan de slag op je eerste werkdag. Probeer in plaats daarvan een zachte landing te plannen. Dit kan betekenen dat je de eerste dag of twee gebruikt om je e-mails door te nemen, je taken te organiseren en prioriteiten te stellen. Door jezelf de tijd te geven om langzaam op te starten, voorkom je dat je je overweldigd voelt en kun je je beter focussen op wat echt belangrijk is.

Extra tip: Zet in je out of office bericht dat je een dag later terug bent van vakantie dan dat je daadwerkelijk bent. Op die manier verwachten mensen op je eerste werkdag niet direct antwoord en kun je die dag rustig terug in het werkritme komen.

2. Maak een takenlijst

Een van de beste manieren om weer in je oude ritme te komen, is door een duidelijke takenlijst te maken. Dit geeft je niet alleen een overzicht van wat er moet gebeuren, maar helpt ook om je dag gestructureerd te houden.

3. Houd je vakantiegevoel vast

Probeer het ontspannen gevoel van je vakantie zo lang mogelijk vast te houden door kleine relaxmomenten in je dag te implementeren. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens de lunch een korte wandeling te maken of dat goede boek dat je in de vakantie bent begonnen uit te lezen in de avonden. Hierdoor voorkom je dat je meteen in de oude werkstress vervalt.

4. Stel realistische verwachtingen

Na een vakantie kun je de neiging hebben om alles meteen perfect te willen doen, maar dat is niet heel realistisch. Geef jezelf de tijd om weer op snelheid te komen en wees niet te streng voor jezelf als je merkt dat je niet alles tegelijk op kunt pakken. Het is normaal dat het even duurt voordat je weer volledig in het werkritme zit.

5. Blijf in beweging

Fysieke activiteit kan een geweldige manier zijn om je energieniveau te verhogen en je stressniveau te verlagen. Probeer tijdens je werkdag regelmatig korte pauzes te nemen om te strekken of een rondje te lopen.

6. Focus op het positieve

In plaats van te veel na te denken over het einde van je vakantie kun je je beter richten op de leuke dingen aan je werk. Denk aan de dingen van je baan die je leuk vindt, zoals het samenwerken met collega’s, het behalen van doelen of het bijdragen aan interessante projecten. Door je te focussen op de voordelen kun je je motivatie sneller terugvinden. 

Conclusie

Weer aan het werk gaan na een vakantie kan een uitdaging zijn, maar met een paar simpele tips kun je de overgang makkelijker maken. Door je tijd te nemen om opnieuw in het ritme te komen, realistische verwachtingen te stellen en te blijven focussen op het positieve zul je merken dat je motivatie snel terugkeert. Als dat niet het geval is, is het misschien tijd om een nieuwe uitdaging te zoeken. Bij Werkis vinden we werkgeluk erg belangrijk, en we helpen je dan ook graag verder! Neem vooral eens contact met ons op!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp