Logo van Werkis
0
Inschrijven
Vacature opstellen z...

Vacature opstellen: zo schrijf je een pakkende en discriminatievrije vacaturetekst!

02 nov. 2020

Nick

Een goede vacaturetekst zorgt niet alleen voor een de juiste kandidaten, het draagt ook bij aan de employeer branding. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste kandidaten aantrekt en hoe schrijf je een goede en discriminatievrije vacaturetekst? Zo doe je dat!

Allereerst is het goed om de functie in kaart te brengen. Wie wil je met de vacature aantrekken, welke werkzaamheden gaat jouw toekomstige collega uitvoeren, wat zijn de verantwoordelijkheden die binnen deze functie vallen en niet geheel onbelangrijk: welke arbeidsvoorwaarden horen er bij deze functie. Zorg ervoor dat je deze informatie, en met name de werkzaamheden en verantwoordelijkheden, paraat hebt voordat je begint met het schrijven van de vacature.

De ideale kandidaat voor jouw vacature

Je bent op zoek naar de ideale kandidaat om de vacature in te vullen. Welke competenties wil je dat jouw nieuwe collega heeft? Aan welke eisen moet hij of zij voldoen? Hoe wil hij of zij aangesproken worden? En hoe kun je deze persoon het beste bereiken? Verplaats je bij het schrijven van de vacature in deze persoon, richt je tot hem of haar en pas de tone of voice hierop aan. Je zult merken dat je een stuk gerichter en creatiever schrijft om de aandacht van jouw toekomstige collega te trekken.

Creatieve en originele vacaturetekst

Met een vacaturetekst kun je jouw bedrijf onderscheiden van andere bedrijven. Wees daarom creatief en origineel in de tekst. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een goede openingszin te bedenken, beeldend te schrijven, een compliment te bedenken of de kandidaat uit te dagen. Wees uniek, duidelijk en concreet, en gebruik weinig jargon.

Vacaturetekst schrijven: de inhoud

Je kunt beginnen met het schrijven van de vacature. Hierin zijn een aantal onderdelen ontzettend belangrijk:

  • De functietitel
    Kies voor de meest gangbare functienaam. Gebruik hiervoor ‘normale’ termen, als ‘Logistiek Medeweker’, ‘Marketing Coördinator’ of ‘Accountmanager’ en houd functietitels simpel. Dik deze niet aan. Uiteindelijk wil je de juiste personen bereiken. Wanneer je een functie meer laat lijken dan deze daadwerkelijk is, is de kans groot dat mensen solliciteren die misschien overgekwalificeerd zijn en dat de mensen die juist geschikt zijn, niet solliciteren, omdat ze denken dat de vacature te hoog gegrepen is.

    Schrijf functietitels helemaal uit en gebruik geen afkortingen. Kies daarnaast voor een neutrale vorm; dus gebruik geen mannelijke of vrouwelijke variant.

    Soms zijn er meerdere functiebenamingen voor een bepaalde functie. Twijfel je welke functietitel het beste is? Maak dan gebruik van Google Trends. Hier wordt zichtbaar welke functietitel per subregio het meeste wordt gezocht.

    Wil je specifiekere informatie over de juiste functietitel? Via Google Zoekwoordenplanner kun je inzien op welke functietitels het meest wordt gezocht en worden er ook suggesties getoond van zoekwoorden die interessant zijn om te gebruiken in de vacature zelf.
  • De intro
    De eerste zinnen van een vacaturetekst zijn cruciaal. Hiermee kun je de aandacht van een potentiële kandidaat vasthouden of verliezen. Zorg daarom voor een pakkend intro. Wat maakt deze functie uniek voor de kandidaat? Waarom moet de kandidaat bij jouw bedrijf of in deze functie komen te werken? Maak de functie interessant voor de kandidaat. Zie het als een opwarmer voor de rest van de vacature.

     
  • De functieomschrijving
    In de volgende alinea’s van de vacaturetekst wordt de functie verder beschreven. Zorg ervoor dat je de functie helder en duidelijk toelicht, zodat jouw toekomstige collega weet wat hij/zij kan verwachten. Richt je alleen op de harde, meetbare skills. Licht de verantwoordelijkheden en werkzaamheden van de functie verder toe en houd hierbij nog steeds rekening met de doelgroep van de vacature.

    Hoewel mensen voor een specifieke functie solliciteren, willen kandidaten ook vaak weten wat voor arbeidsvoorwaarden er zijn. Besteed daarom aandacht aan het introduceren van je bedrijf. Wat doet jouw organisatie, hoe zou je jouw organisatie omschrijven en wat maakt het voor mensen interessant om voor jouw bedrijf te werken? Wat onderscheidt je bedrijf van andere bedrijven? Wat verdient iemand in deze functie, op hoeveel vakantiedagen heeft hij/zij recht, et cetera. Vermeld deze informatie en verwerk je enthousiasme in de tekst.

    Sluit de functieomschrijving af met een duidelijke opsomming wat jij de kandidaat kunt bieden en wat jij van een kandidaat vraagt.
  • Tijd voor actie
    Je hebt de vacature geschreven: de kandidaat weet precies wat hij/zij kan verwachten van de functie, wie jouw bedrijf is en welke arbeidsvoorwaarden er gelden. Nu is het alleen kwestie dat de kandidaten solliciteren. Sluit de tekst altijd af met een duidelijke call to action: hoe en waar kan de kandidaat solliciteren.

De vormgeving van de vacaturetekst

Tekstueel zit de vacature nu goed in elkaar. Check de vacature nogmaals op spelling en bekijk de vormgeving van de vacature. Vermijd lange stukken tekst en deel de vacature op in korte stukken. Dit verbetert de leesbaarheid enorm, vooral wanneer jouw vacature op mobiel bekeken wordt. Gebruik triggerende tussenkoppen en plaats afbeeldingen om de vacature aantrekkelijk te maken. Let er ook bij de afbeeldingen op dat je een divers beeld laat zien. Een eenzijdig beeld kan onbewust mensen afschrikken om te reageren, omdat ze niet in dat plaatje passen.

Check de vacaturetekst op vooroordelen

Natuurlijk wil jij mensen niet op voorhand uitsluiten, omdat je vooroordelen een rol hebben gespeeld bij het schrijven van je vacaturetekst. Dit kan namelijk discriminatie tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen sommige functie-eisen onschuldig lijken, maar kunnen functie-eisen toch als discriminerend worden gezien.

Een aantal voorbeelden zijn:

  • Jij bent een vakman > een vrouw kan net zo goed een functie uitoefenen dan een man dat doet
  • Nederlands is jouw moedertaal > met deze zin discrimineer je op afkomst. Iemand met een moedertaal anders dan Nederlands zou dezelfde functie ook prima kunnen vervullen.
  • Jij hebt 1 tot 2 jaar werkervaring > Je mag niet om maximale werkervaring vragen. Je discrimineert hiermee op leeftijd, iemand van 45 heeft in de regel namelijk meer dan 2 jaar werkervaring. Minimale werkervaring mag wel, als dat nodig is om de functie uit te kunnen voeren

Het voorkomen van discriminatie is een belangrijk onderdeel in de werving en selectie. Houd daarom rekening met je eigen vooroordelen tijdens het schrijven van de vacaturetekst en discriminatie zelf.

Anouk Hegeman, trainer ‘Selecteren zonder vooroordelen’ van #welovesociety: “Probeer een zo open mogelijke blik te hebben in je zoektocht naar de juiste kandidaat. Vaak heb je een soort ideaalplaatje in je hoofd, maar waar is dat op gebaseerd? Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Werd de functie bijvoorbeeld eerder altijd uitgevoerd door een man, probeer dan alert te zijn dat je niet onbewust een man zoekt. Houd je eisen ook altijd functierelevant. Wat is er echt nodig om deze functie uit te kunnen voeren? Welke argumenten heb je daarvoor? Als je deze vragen kunt beantwoorden, heb je je functie eisen bij elkaar. Zo selecteer je mensen die geschikt zijn voor de functie en sluit je niet bij voorbaat mensen uit. Want hoe groter de pool is waar jij uit kunt putten, hoe meer kans dat je de beste kandidaat selecteert.”

Je hebt een pakkende en discriminatievrije vacaturetekst geschreven. Jouw vacature is klaar om te plaatsen!

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een goede vacaturetekst? Neem dan contact met ons op. Onze arbeidsmarktspecialisten helpen je graag verder met werk.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp