Het schrijven van een sollicitatiebrief kan soms erg lastig zijn. Daarom is het belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen waardoor jij een betere sollicitatiebrief kunt schrijven. Daarom hebben wij een aantal belangrijke en handige tips die jou bij het schrijven kunnen helpen. Daarnaast vind je hier ook een voorbeeld van een sollicitatiebrief!
In je sollicitatiebrief geef je een toelichting over jezelf. Het is daarbij belangrijk om duidelijk te laten zien wie jij bent, wat je eerdere werkervaring is, wat je hebt gestudeerd en waarin jij excelleert. Hierdoor krijgt de werkgever beter inzicht in hoe jij in elkaar zit. Dit kan interesse wekken en uiteindelijk volgen tot een uitnodiging van een sollicitatiegesprek. Mocht het zo ver komen dan is het belangrijk om jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar eerst is het van belang om jouw sollicitatiebrief te perfectioneren aan de hand van deze tips!
Wanneer je een sollicitatiebrief opstelt, dan is het belangrijk dat de opmaak juist is. Hiermee wordt bedoeld dat bovenaan de brief jouw contactgegevens staan. De volgende contactgegevens worden verwacht op een sollicitatiebrief:
Naam
Adresgegevens
E-mailadres
Telefoonnummer
Daarna is het belangrijk om deze gegevens van het bedrijf ook te vermelden. Dit doe je onder je eigen contactgegevens. Ook is het handig om hier, waar mogelijk, de contactpersoon te vermelden. Dit voorkomt onduidelijkheden voor de werkgever.
Daarna start je met een onderwerpregel. Een voorbeeld van een onderwerpregel is kort en krachtig. In één zin vermeld je waar de brief precies over gaat. Een goed voorbeeld van een onderwerpregel kan zijn:
Betreft: ‘Sollicitatie naar de functie van administratief medewerker’
Daarna volgt er een formele aanhef richting de contactpersoon. Het is ook mogelijk dat je nog niet weet wie de brief zal lezen. Dan is de beste optie om de aanhef te starten met: ‘Geachte heer/mevrouw’. Deze aanhef is erg formeel en kan daarom perfect gebruikt worden op een sollicitatiebrief.
Een laatste tip die van onschatbare waarde is om zeer goed op te letten op spelling en formulering. Dit klinkt heel cliché, maar het is heel belangrijk om hier geen fouten in te maken. Grammaticale fouten zijn vaak een grote afknapper voor werkgevers. Dit kan ervoor zorgen dat jouw sollicitatiebrief al snel aan de kant wordt gelegd. Laat daarom altijd een kennis of familielid jouw sollicitatiebrief kort doorlezen. Wie weet komen zij ook met andere tips voor je!
Trek de aandacht van de lezer in de eerste regel van je sollicitatiebrief. Een sterke start van jouw sollicitatiebrief is namelijk belangrijk zodat de lezer geïnteresseerd wordt en door wilt blijven lezen. In de eerste alinea van de sollicitatiebrief wordt vaak de reden vermeldt waarom je interesse hebt in de functie en het bedrijf. Voorbeelden om interesse te wekken kunnen gebaseerd zijn op de bedrijfscultuur, missie, visie of waarden van het bedrijf waar je solliciteert.
Werkgevers zoeken specifieke mensen voor de functie binnen het bedrijf. Daarom is het belangrijk om aansluitende vaardigheden te benoemen. Vermeld wel de vaardigheden die op een juiste manier aansluiten op de functie waarop je solliciteert. Dit mogen ook gerelateerde vaardigheden zijn, op die manier blijft je sollicitatiebrief authentiek. Daarnaast kan relevante werkervaring ook erg belangrijk zijn voor werkgevers. Vermeld daarom zeker de relevante werkervaring die je hebt opgedaan in de afgelopen jaren en leg uit waarom deze goed aansluiten op de functie. Zorg dat je hierin helder en concreet bent, waardoor de lezer direct kan begrijpen waarom deze ervaring zo relevant is!
Het laatste gedeelte van de sollicitatiebrief is de afsluiting, deze is zeker niet onbelangrijk! Dit is je laatste moment om de interesse te wekken van de lezer, in de hoop dat hij genoeg interesse heeft om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Het is daarom belangrijk om je laatste alinea sterk af te sluiten en nogmaals te vermelden waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.
Tot slot is het belangrijk om de sollicitatiebrief formeel af te sluiten, dit doe je door ‘Met vriendelijke groet,’ en hierna je volledige naam te vermelden. Het is ook mogelijk om hierna een handtekening nog toe te voegen.
Wanneer je een sollicitatiebrief verstuurd (vaak via de mail) is het goed om te vermelden dat je Curriculum Vitae (CV) ook is toegevoegd aan de bijlage. Deze zal jouw sollicitatiebrief alleen maar verder ondersteunen en is dus ook echt van toegevoegde waarde tijdens het solliciteren. Zorg daarom ook ervoor dat jouw Curriculum Vitae (CV) helemaal up-to-date is!
Om alles te verduidelijken wat eerder is gezegd, hebben wij zelf een sollicitatiebrief opgesteld die je als voorbeeld voor jouw sollicitatiebrief kunt gebruiken. Dit is een korte sollicitatiebrief voor een administratief medewerker.
We raden je aan om deze voorbeeld sollicitatiebrief te lezen voor inspiratie en niet één op één over te nemen. Het beste aan een sollicitatiebrief is namelijk de persoonlijkheid en oprechtheid van jezelf verwerkt in hoe jij bij de functie past.
Als je niet bent uitgekozen is het belangrijk om je hoofd omhoog te houden. Het kan zijn dat er erg veel sollicitanten waren, waardoor de concurrentie voor de vacature erg hoog was. Het is belangrijk om bij het solliciteren niet snel op te geven, uiteindelijk zal je een geschikte vacature vinden die bij jou past! Werkis kan je hierbij helpen, er zijn namelijk genoeg beschikbare vacatures op dit moment. Je kunt hier kijken welke vacatures van Werkis bij jou past.
Categorieën
Populaire artikelen
Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!
Contact opnemen via WhatsappJammer dat de juiste vacature er vandaag niet tussen zat, maar wij helpen je graag verder. Laat je gegevens achter en wij helpen je graag vrijblijvend om alsnog de perfecte baan voor jou te vinden!
c , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Als we mailen, doen we dat naar
Hi , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Super, Als we mailen, doen we dat naar
weet vast een leuke functie te vinden voor jou!