Logo van Werkis
0
Inschrijven
Star methode inzette...

STAR methode inzetten tijdens sollicitatie (inclusief voorbeeld)

13 dec. 2024

Eline van Heijningen

Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn, zeker als je je niet goed voorbereid voelt. Maar wist je dat er een simpele techniek is die je helpt om gestructureerde en overtuigende antwoorden te geven? Maak kennis met de STAR methode: een aanpak om jouw kwaliteiten en ervaringen op een professionele manier te presenteren. Met STAR ben je op alle vragen goed voorbereid!

Wat is de STAR methode? 

De STAR methode staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Het helpt je om een situatie te omschrijven en te laten zien hoe jij die hebt aangepakt. Deze aanpak geeft recruiters een duidelijk beeld van jouw vaardigheden en gedrag in de praktijk.

  • Situatie: Beschrijf de context. Waar en wanneer speelde het zich af?
  • Taak: Wat was jouw specifieke rol of verantwoordelijkheid?
  • Actie: Welke stappen heb jij ondernomen?
  • Resultaat: Wat was het uiteindelijke effect van jouw acties?

Deze gestructureerde aanpak voorkomt dat je antwoorden chaotisch of te langdradig worden. Zo maak je direct een professionele indruk.

STAR vragen tijdens een sollicitatie

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je STAR vragen verwachten zoals:

  • Kun je een situatie beschrijven waarin je een conflict hebt opgelost?
  • Vertel over een project waarin je onder druk werkte. Hoe pakte je dat aan?
  • Geef een voorbeeld van een moment waarop je een doel hebt bereikt. Hoe heb je dat aangepakt?

Voorbeeld Star methode

Laten we de vraag over conflict oplossen eens uitwerken met de STAR methode:

Situatie: Tijdens mijn vorige baan ontstond er een conflict tussen twee collega’s over de taakverdeling in een belangrijk project. De samenwerking liep hierdoor vast, en de deadlines kwamen in gevaar.

Taak: Als projectcoördinator was het mijn taak om het team weer op één lijn te krijgen en de voortgang van het project te waarborgen.

Actie: Ik organiseerde een apart gesprek met beide collega’s om hun zorgen te begrijpen. Vervolgens bracht ik ze samen en begeleidde ik een gesprek waarin we duidelijke afspraken maakten over ieders verantwoordelijkheden. Daarnaast stelde ik een wekelijks check-in moment in om de samenwerking te evalueren.

Resultaat: Het project werd succesvol afgerond binnen de deadline, en de communicatie binnen het team verbeterde aanzienlijk. Beide collega’s gaven later aan dat ze de aanpak waardeerden en dat de werksfeer vooruit was gegaan.

Waarom is de STAR methode effectief?

Werkgevers gebruiken vaak gedragsgerichte vragen om te voorspellen hoe jij je in toekomstige situaties zult gedragen. Met STAR laat je niet alleen zien wat je hebt gedaan, maar ook hoe je dat hebt aangepakt. Dit geeft hen meer inzicht in jouw kwaliteiten zoals samenwerking, communicatie en doorzettingsvermogen.

Tips voor het gebruik van de STAR methode

  • Bereid je voor: Denk vooraf na over situaties die aansluiten bij de gevraagde vaardigheden in de vacature.
  • Houd het relevant: Kies voorbeelden die passen bij de baan waar je voor solliciteert.
  • Oefen je verhaal: Door te oefenen kun je jouw verhaal helder en beknopt vertellen.

Conclusie

Met de STAR methode ben je beter voorbereid en laat je een blijvende indruk achter. Door je antwoorden te structureren, laat je zien dat je communicatief sterk bent en goed kunt reflecteren op je eigen handelen. Heb je een sollicitatiegesprek op de planning staan? Lees dan ook eens ons blog vol sollicitatietips. Is het sollicitatiegesprek toch minder goed gegaan dan verwacht? Wij helpen je graag met het zoeken van een baan die écht bij je past. Neem dan vooral eens contact met ons op!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp