Logo van Werkis
0
Inschrijven
Prinsjesdag 2024 wat...

Prinsjesdag 2024: Wat betekenen de plannen voor jou als werkende Nederlander?

19 sep. 2024

Eline van Heijningen

Tijdens Prinsjesdag 2024 zijn er weer een aantal belangrijke veranderingen aangekondigd voor iedereen die werkt in Nederland. De nieuwe regels en voordelen voor 2025 kunnen impact hebben op je portemonnee. Hier geven we je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en wat deze voor jou als werkende Nederlander betekenen.

1. Nieuwe belastingschijven: terug naar drie schijven

Een van de meest opvallende veranderingen in 2025 is de herinvoering van een drie schijvensysteem. Dit vervangt het twee schijvensysteem van 2024 en biedt lagere belastingtarieven voor lagere en middeninkomens. Dit is hoe de belastingschijven eruitzien:

  • Schijf 1: Tot € 38.441 tegen 35,82%.
  • Schijf 2: Tussen € 38.441 en € 76.817 tegen 37,48%.
  • Schijf 3: Boven € 76.817 tegen 49,50%.

 

In 2024 zag dit er nog zo uit:

  • Schijf 1: Tot € 73.031 tegen 36,97%.
  • Schijf 2: Vanaf € 73.031 tegen 49,50%.

 

Voor mensen met een lager of middeninkomen is dit goed nieuws, aangezien de belastingdruk in de eerste schijf lager wordt. Voor hogere inkomens blijft de belastingdruk grotendeels gelijk.

2. Hogere thuiswerkvergoeding

Werk je veel vanuit huis? Vanaf 2025 gaat de belastingvrije thuiswerkvergoeding omhoog van € 2,35 naar € 2,40 per dag. Dit helpt de kosten van thuiswerken, zoals elektriciteit en verwarming, te compenseren. Zeker met de toenemende populariteit van thuiswerken is deze verhoging een welkome aanpassing. Hoewel de thuiswerkvergoeding niet verplicht is, worden werkgevers aangemoedigd deze uit te keren.

3. Stabiele brandstofprijzen

Goed nieuws voor iedereen die veel op de weg zit: de accijns op brandstof blijven in 2025 gelijk. Benzine, diesel en LPG worden niet duurder door inflatiecorrecties, waardoor de brandstofkosten stabiel blijven. De accijns zijn als volgt:

  • Benzine: € 0,79 per liter
  • Diesel: € 0,52 per liter
  • LPG: € 0,19 per liter

 

Hoewel dit niet de totale brandstofkosten zijn die je aan de pomp betaalt, zorgt de verlengde accijnskorting ervoor dat de brandstofprijzen lager blijven dan zonder deze korting. Zonder de verlenging zou de benzineprijs in 2025 bijna 21 cent per liter zijn gestegen, wat de reiskosten voor veel mensen flink had verhoogd.

4. Arbeidskorting stijgt

In 2025 gaat de arbeidskorting omhoog naar € 5.599 (dit was in 2024 nog €5.532). Hoe meer je verdient, hoe meer arbeidskorting je ontvangt, tot een bepaald inkomen. Daarna bouwt de korting af. Dit voordeel is vooral aantrekkelijk voor mensen met een lager of middeninkomen, die hierdoor meer netto overhouden. De arbeidskorting maakt werken financieel aantrekkelijker en verlaagt de belastingdruk voor werkenden.

5. Verlaging algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting, die voor iedereen geldt, wordt in 2025 verlaagd naar € 3.027 (dit was in 2024 nog € 3.362). Voor hogere inkomens betekent dit dat zij minder belastingvoordeel hebben, aangezien deze korting afgebouwd wordt naarmate je meer verdient. Voor lagere inkomens blijft de algemene heffingskorting een belangrijk voordeel om de belastingdruk te verlagen.

Wat betekent dit voor jou?

In 2025 kun je als werkende Nederlander over het algemeen rekenen op positieve veranderingen. Voornamelijk werknemers met een lager of middeninkomen profiteren van lagere belastingtarieven in de eerste schijf en een hogere arbeidskorting. Thuiswerkers krijgen een lichte verhoging van hun vergoeding en benzine gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over stijgende brandstofkosten.

Al met al zijn de wijzigingen gericht op het verlagen van de belastingdruk voor lagere en middeninkomens en het aantrekkelijker maken van werken. Houd deze veranderingen in gedachten als je je voorbereidt op het nieuwe jaar.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp