Logo van Werkis
0
Inschrijven
Loonheffing en loonh...

Loonheffing en loonheffingskorting: Wat je als werkzoekende moet weten

27 jun. 2024

Merel Kruger

Als je gaat werken, krijg je te maken met loonheffing en loonheffingskorting. Maar wat houdt dit precies in en wat betekent het voor jou als werkzoekende? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is loonheffing?

Loonheffing is een verzamelnaam voor de belastingen en premies die je werkgever inhoudt op je brutoloon. Dit bestaat uit:

  • Loonbelasting
  • Premie volksverzekeringen (AOW, Anw, Wlz)
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

De loonheffing wordt door je werkgever afgedragen aan de Belastingdienst. Het bedrag dat overblijft na aftrek van de loonheffing is je nettoloon, het bedrag dat uiteindelijk op je bankrekening wordt gestort.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting op de loonbelasting en premie volksverzekeringen die je betaalt. Deze korting wordt door je werkgever toegepast op je loon, waardoor je nettoloon hoger uitvalt. Er zijn verschillende soorten heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Loonheffingskorting aan- of uitzetten?

Als werkzoekende kun je ervoor kiezen om de loonheffingskorting wel of niet toe te laten passen door je werkgever. Dit doe je door op je loonbelastingverklaring aan te geven of je de loonheffingskorting aan of uit wilt zetten.

Wanneer zet je de loonheffingskorting aan?

In de meeste gevallen is het verstandig om de loonheffingskorting aan te zetten bij je hoofdwerkgever, waar je het meeste verdient. Dit is de werkgever bij wie je de loonbelastingverklaring invult en die de loonheffingskorting toepast op je loon.

Wanneer zet je de loonheffingskorting uit?

Als je meerdere banen hebt, kun je ervoor kiezen om de loonheffingskorting bij één of meerdere werkgevers uit te zetten. Dit doe je om te voorkomen dat je te veel loonheffingskorting krijgt en achteraf belasting moet bijbetalen. Zet de loonheffingskorting alleen uit bij de werkgever(s) waar je het minst verdient.

Let op: Als je de loonheffingskorting bij al je werkgevers uitzet, krijg je deze niet uitgekeerd en mis je een deel van je inkomen.

Jaarlijkse belastingaangifte

Aan het eind van het jaar doe je belastingaangifte bij de Belastingdienst. Hier geef je al je inkomsten en aftrekposten op, inclusief de loonheffingskorting die je hebt ontvangen. Als je te veel loonheffingskorting hebt gekregen, moet je mogelijk belasting bijbetalen. Heb je te weinig loonheffingskorting ontvangen, dan krijg je geld terug.

Arbeidskorting

Naast de algemene heffingskorting is er ook de arbeidskorting. Dit is een korting specifiek voor werkenden van 18 jaar en ouder en wordt automatisch door je werkgever toegepast. De arbeidskorting is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe hoger de arbeidskorting, tot een bepaald maximum. Het is belangrijk om te weten dat de arbeidskorting invloed heeft op je totale heffingskortingen en daarmee op je nettoloon.

Conclusie

Als werkzoekende is het belangrijk om te begrijpen wat loonheffing en loonheffingskorting inhoudt en wat de gevolgen zijn van het aan- of uitzetten van de loonheffingskorting. Door de loonheffingskorting verstandig toe te passen, zorg je ervoor dat je nettoloon optimaal is en voorkom je achteraf verrassingen bij je belastingaangifte.

Wil je aan de slag bij een werkgever die dit allemaal goed voor je regelt? Neem dan een kijkje bij de vacatures van Werkis!

Start je carrière met Werkis!

Schrijf je vandaag nog in en ontdek de beste vacatures die bij jouw profiel passen. Wij begeleiden je graag naar jouw ideale baan!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp