Logo van Werkis
0
Inschrijven
Inclusieve arbeidsma...

Wat is een inclusieve arbeidsmarkt?

26 mei 2021

Edwin Maas

De ontwikkeling naar een inclusieve arbeidsmarkt is al jaren gaande. De exclusieve arbeidsmarkt is daarmee bijna verleden tijd. Maar wat is de betekenis van een inclusieve arbeidsmarkt en een exclusieve arbeidsmarkt? Dat leggen we je allemaal uit in deze blog!

De ontwikkeling naar een inclusieve arbeidsmarkt is al jaren gaande. De exclusieve arbeidsmarkt is daarmee bijna verleden tijd. Maar wat is de betekenis van een inclusieve arbeidsmarkt en een exclusieve arbeidsmarkt? Dat leggen we je allemaal uit in deze blog!

Wat is de inclusieve arbeidsmarkt?

Een inclusieve arbeidsmarkt kenmerkt zich door het doel om alle mensen met arbeidsvermogen aan het werk te krijgen of te houden. Dit zijn dus ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het verleden was de Nederlandse arbeidsmarkt vooral een exclusieve arbeidsmarkt. Dit betekent dat werkgevers amper moeite deden om mensen, met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan het werk te krijgen. Er ontstond een krappe arbeidsmarkt. Ook waren er tijdens de exclusieve arbeidsmarkt weinig wetten die deze mensen aan het werk moesten helpen. Tegenwoordig zijn er in Nederland wel verschillende wetten opgesteld om een inclusieve arbeidsmarkt te bewerkstelligen. Dit zijn onder andere de wet Banenafspraak, het quotum arbeidsbeperkten en, de belangrijkste, de participatiewet.

Wat is de participatiewet?

Een vraag die vaak gesteld wordt; wat is de participatiewet? De uitleg van de participatiewet is als volgt: De participatiewet is een wet die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden, ook de mensen die verder van de arbeidsmarkt afstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door ziekte of een handicap. De participatiewet is op 1 januari 2015 ingegaan. Daarmee heeft de wet het voorgaande stelsel van Wet werk en bijstand, Wet sociale werkvoorzieningen en Wajong vervangen. In de participatiewet gaat de voorkeur in werk uit naar betaald werk. Als dit niet mogelijk is, dan wordt er gekeken naar vrijwilligerswerk.

Participatiewet voor werkgevers

Maar wat betekent de participatiewet nou concreet voor werkgevers? De participatiewet werkt met een beloningssysteem. Als je als werkgever kan aantonen dat je actief bezig bent met het onderzoeken of je mensen met een ziekte of handicap in dienst kan nemen, dan is het mogelijk om een (financiële) ondersteuning te krijgen. Dit gebeurt vanuit het UWV en gemeenten en is te bekijken op de ‘advieswijzer doelgroepregister’ Er zijn verschillende participatiewet opleidingen om deze wet in de praktijk tot uitvoering te brengen.

Heb jij moeite met het vinden van een nieuwe baan of een afstand tot de arbeidsmarkt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte baan in de inclusieve arbeidsmarkt.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp