Logo van Werkis
0
Inschrijven
Ik vind mijn werk ni...

Ik vind mijn werk niet meer leuk. 3 stappen om te zetten wanneer je met tegenzin naar werk gaat.

08 mrt. 2022

Edwin Maas

Vind jij je werk niet meer leuk en twijfel je of je nog wel op de juiste plek zit? In dit artikel bespreken we een aantal oorzaken en de stappen die jij kunt ondernemen om het plezier in je carrière weer terug te vinden.

Vind jij je werk niet meer leuk en twijfel je of je nog wel op de juiste plek zit? Veel mensen ervaren, van tijd tot tijd, twijfels over hun carrière. Misschien zit je al jaren op je plek, maar slaat ineens de twijfel toe of heb je net een nieuwe baan en heb je het idee dat het toch niet helemaal goed zit. Moet je het gewoon nog even volhouden? Zijn er dingen die je kunt bespreken met je werkgever? Of is het tijd om op te stappen?

In de volgende blog bespreken we verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij je werk niet meer leuk vindt. Daarnaast bespreken we de stappen die jij kan ondernemen, om zo het plezier in je carrière terug te vinden.

Signalen dat je je werk niet meer leuk vindt

Het is essentieel om te herkennen wanneer je werkplezier afneemt, aangezien dit direct van invloed kan zijn op je algemene welzijn. Hier zijn enkele signalen die kunnen wijzen op het feit dat je je werk niet meer leuk vindt. Let goed op deze tekenen, omdat ze een indicatie kunnen zijn van diepere ontevredenheid:

Gebrek aan motivatie

Als je merkt dat je weinig tot geen motivatie meer voelt om je dagelijkse taken uit te voeren, kan dit een teken zijn dat je interesse in je werk is afgenomen.

Negatieve veranderingen in de werksfeer

Een slechte relatie met collega's of leidinggevenden kan een aanzienlijke impact hebben op je werkplezier. Als de werksfeer verslechtert en je elke dag met tegenzin naar het werk gaat, is het tijd om de oorzaak te onderzoeken.

Fysieke en mentale gezondheidsproblemen

Als je merkt dat je lichamelijke of mentale gezondheid lijdt als gevolg van je baan, is het cruciaal om dit serieus te nemen. Stress, overbelasting en een slechte werkomgeving kunnen ernstige gevolgen hebben voor je welzijn.

Mismatch met je ambities en talenten

Als je ontdekt dat je huidige baan niet overeenkomt met je ambities of talenten, kan dit leiden tot ontevredenheid. Het is belangrijk om te erkennen wanneer je professionele pad moet evolueren.

Onvrede met werkzaamheden

Als je merkt dat je ongelukkig wordt van de taken die je moet uitvoeren, kan dit wijzen op een fundamenteel probleem. Misschien heb je behoefte aan meer uitdaging of een andere verdeling van verantwoordelijkheden.

Achterhaal de oorzaak dat je met tegenzin naar werk gaat

Je werk omvat vaak een groot deel van je leven, dat betekent dat het belangrijk is dat je het hier wel naar je zin moet hebben. Twijfels hebben vaak te maken met je gevoel, je voelt je in dit geval vaak ongelukkig op het werk. Dit noemen we ook wel ‘werkgeluk’. Je werkgeluk kan afhangen van (een combinatie van) veel verschillende dingen: Wat zijn jouw ambities? Hoe is de werksfeer? Hoe is je salaris of andere arbeidsvoorwaarden? Hieronder bespreken we een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op jouw werkgeluk.

Je ambities of talenten liggen ergens anders

Het kan zijn dat je merkt dat je uit je huidige baan niet datgene haalt wat je eruit zou willen halen. Misschien dacht jij dat dit jouw ideale carrièrepad was, maar blijkt de vork toch anders in de steel te steken of zijn je ambities verandert

Je bent niet meer gemotiveerd

Je merkt dat je je weinig gemotiveerd voelt om je werk te doen, de drijfkracht die je misschien eerst wel voelde ontbreekt

De werksfeer

Ook de relatie met jouw manager of collega’s kan veroorzaken dat jij niet gelukkig bent op je werk. Een slechte werksfeer kan er zelfs voor zorgen dat jij elke dag met een knoop in je maag naar het werk gaat en dat mag zeker niet de bedoeling zijn

Je lichamelijke en/of mentale gezondheid lijdt onder je baan

Wanneer je werk ten koste gaat van je gezondheid, is het belangrijk aan de bel te trekken. Mentale klachten kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld overmatige stress of een slechte werksfeer. Het kan ook zijn dat je je werkzaamheden lichamelijk niet meer aankan. In beide gevallen is het erg belangrijk niet te lang te wachten met actie ondernemen

Je werkzaamheden

Je merkt dat de werkzaamheden je niet (meer) liggen. Het kan zijn dat je tegen je werk op gaat zien, omdat je merkt dat je ongelukkig wordt van je werkzaamheden. Misschien wil je meer verantwoordelijkheid, of iets liever niet meer doen? Of ben je op zoek naar hele andere werkzaamheden

Je werk/privé balans

Het kan zijn dat je werk/privé balans vaker in gevaar wordt gebracht dan je zou willen. Je moet vaak overwerken, bent thuis nog veel met werk bezig of je werkgever verwacht dat je buiten werktijd ook altijd bereikbaar bent.

Je salaris

Het klinkt misschien logisch, maar ook ontevredenheid over je salaris kan soms roet in het eten gooien. Je baan kan werkinhoudelijk nog zo leuk zijn, maar als de compensatie die hier tegenover staat volgens jou niet juist is, is dit niet altijd voldoende. Ook het tegenovergestelde is in dit geval waar: misschien verdien je wel ontzettend goed, maar wanneer geld je enige motivator is hou je het vaak ook niet lang vol

Slechte (secundaire) arbeidsvoorwaarden

Ook slechte secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen een reden vormen voor vertrek. Helemaal als jij merkt dat vrienden of collega’s in hetzelfde werkveld het op dit gebied een stuk beter treffen.

Hoe nu verder?

Zeg jij volmondig ‘ja’ op een of meerdere van bovenstaande factoren? Dan vraag je je vast af hoe je nu verder moet. Soms lukt het nog om een poosje door te zetten, maar op een gegeven momenten ga je er vaak steeds meer mee in de maag zitten. Je gaat in het weekend op zien tegen de komende werkweek, je hebt steeds meer moeite met opstaan en je vraagt je af waarvoor je het allemaal doet. Het is belangrijk om niet te lang rond te lopen met dit soort gevoelens, dat is niet goed voor je werkgeluk én voor je mentale gezondheid. En zoals met veel dingen: het wordt er vaak niet beter op als je er langer mee wacht.

Tijd om actie te ondernemen - 3 stappen

Wat kun je doen om wel weer op je plek te komen? Ontslag nemen kan nogal een drastische beslissing zijn, ook al is dit soms wel de juiste. Toch zijn er ook nog andere manieren om het weer naar je zin te krijgen op je werk. En is zelfs, al klinkt het nog zo vervelend, ‘gewoon even doorzetten’ soms de oplossing.

1. Ga voor jezelf goed na waar het aan ligt

Bedenk voor jezelf waar het aan ligt dat je je werk niet meer leuk vindt. Soms helpt het om dit op papier te zetten. Maak bijvoorbeeld een lijst met voor- en nadelen aan je huidige baan. Soms kan het helpen om hier met iemand over te praten, om zo duidelijker in kaart te brengen waar je twijfels vandaan komen. Het is in deze gevoelskwesties soms namelijk moeilijk om ook rationeel te blijven nadenken.

Wanneer je een overzicht hebt van de voor- en nadelen kun je deze tegen elkaar gaan afwegen. Daarnaast heb je nu scherp waar het aan ligt en kun je gaan nadenken over wat je er eventueel aan zou kunnen doen. Zijn de dingen die je hebt opgeschreven werkinhoudelijk, hebben ze te maken met de werksfeer of misschien met de manier waarop jij dingen gewend bent te doen?

Soms kan de oplossing van het probleem bij jezelf liggen. Misschien merk je dat je zelf in een bepaalde sleur terecht bent gekomen of dat je werk/privé balans in gevaar komt doordat je zelf buiten werktijd nog teveel bezig bent met werk. Soms stammen problemen voort uit mindset of uit een kwestie van wennen, in het geval van bijvoorbeeld een nieuwe baan of nieuwe verantwoordelijkheden. Als je erachter komt dat dit het geval is, kan het verleidelijk zijn om zelf alles te willen oplossen, toch kan het in dit geval ook verstandig om naar je werkgever te stappen (zie stap 2).

Soms kan coaching een oplossing bieden op het gebied van werkgeluk.

2. Bespreek het met je werkgever

Bespreek met je werkgever waar jij tegenaan loopt, ook kun je aangeven wat de werkgever eventueel voor jou zou kunnen betekenen. Wil je bepaalde werkzaamheden laten vallen of juist bepaalde verantwoordelijkheden oppakken? Of ander werk doen binnen hetzelfde bedrijf? De werkgever kan dan met jou meedenken over de mogelijkheden en wellicht ook zelf een oplossing bieden waaraan jij nog niet had gedacht.

Waar je ook tegenaan loopt, het kan soms best een struikelblok vormen om met deze zaken naar je werkgever toe te stappen. Toch is het belangrijk dit wel te doen. Soms zou je het liefst alles zelf willen oplossen, maar aan sommige dingen kun je zelf weinig veranderen en daarnaast is het ook goed om te uiten waar je tegenaan loopt, zodat de werkgever kan kijken waar hij of zij je kan helpen.

3. Bedenk wat je zou willen, bekijk vacatures en solliciteer!

Het kan zijn dat je er met de werkgever niet uitkomt. Dan is het tijd om te kijken naar een volgende stap en wellicht op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ga bij jezelf ten rade waar je wel naar op zoek bent. Je lijst met plus- en minnen kan je helpen te definiëren hoe jouw ideale baan eruit ziet. Weet jij al wat je wil? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de perfecte baan!

Ga op zoek naar leuke vacatures, kijk rond op internet, plaats een oproep op LinkedIn. Ook wij van Werkis helpen je graag in je zoektocht naar een nieuwe baan. Wij bieden een ruim aanbod aan vacatures in verschillende sectoren. Kijk voor ons aanbod eens op de website, of neem eens contact op met een van onze vestigingen in Kampen, Zwolle, Emmeloord, Meppel, Harderwijk, Lelystad of Almere. Langskomen mag natuurlijk ook altijd!

Onthoud goed: uiteindelijk ben jij jouw eigen baas, jij leeft jouw leven en je weet zelf het beste hoe je in deze situatie staat. Luister naar je gevoel, maar blijf ook rationeel. Wellicht dat bovenstaande tips je kunnen helpen in actie te komen in deze lastige situatie en hopelijk heb jij het snel weer naar je zin in je carrière!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp