Logo van Werkis
0
Inschrijven
Hoe onderhandel je o...

Hoe onderhandel je over salaris tijdens je functioneringsgesprek?

12 mrt. 2025

Chantal Bruining

Een functioneringsgesprek of een jaargesprek is hét moment om niet alleen je prestaties te bespreken, maar ook om een eventuele loonsverhoging aan te kaarten. Toch vinden veel mensen het spannend om over hun salaris te onderhandelen. Hoe pak je dit slim en zelfverzekerd aan? Met deze tips ga jij goed voorbereid het gesprek in.

Waarom is je functioneringsgesprek een goed moment voor salarisonderhandeling?

Tijdens een functioneringsgesprek bespreek je jouw prestaties, doelen en ontwikkeling binnen het bedrijf. Dit is hét moment om aan te tonen wat je hebt bereikt en waarom je een loonsverhoging verdient. Wacht dus niet tot je leidinggevende zelf over je salaris begint, maar neem het initiatief.

Een goed voorbereid gesprek vergroot de kans dat je werkgever openstaat voor onderhandelingen. Maar hoe zorg je ervoor dat je sterk in je schoenen staat?

 

Voorbereiding: de sleutel tot succes

  1. Doe onderzoek naar marktconforme salarissen
    Weet wat een reëel salaris is voor jouw functie en ervaring. Op het internet zijn er talloze websites die je inzicht kunnen geven in wat gangbaar is in jouw branche.
  2. Breng je prestaties in kaart
    Werkgevers geven een salarisverhoging niet zomaar. Zorg dat je kunt onderbouwen waarom jij meer verdient. Heb je extra verantwoordelijkheden op je genomen? Werk je efficiënter? Heb je aantoonbare successen geboekt? Zet dit op een rijtje.
  3. Bepaal je ideale salaris én je ondergrens
    Ga het gesprek in met een duidelijk doel. Wat is jouw ideale loonsverhoging? En wat is het minimum waarmee je tevreden zou zijn? Dit geeft je houvast tijdens de onderhandelingen.
  4. Oefen het gesprek
    Vind je het lastig om over je salaris te praten? Oefen dan met een vriend, collega of voor de spiegel. Zo voel je je minder onzeker en weet je beter hoe je je punten duidelijk kunt maken.

 

Tips voor het gesprek zelf

Je bent voorbereid op het gesprek en nu is het tijd voor actie! 

  • Wees zelfverzekerd, maar beleefd
    Vraag niet om loonsverhoging alsof het een gunst is, maar sta achter je eigen waarde. Formuleer je verzoek op een professionele manier en blijf respectvol.
  • Gebruik feiten en cijfers
    Vertel niet alleen dát je meer wilt verdienen, maar onderbouw je verzoek met concrete prestaties, vergelijkbare salarissen en je toegevoegde waarde voor het bedrijf.
  • Luister en blijf flexibel
    Een loonsverhoging is niet altijd de enige uitkomst. Verbeteringen in secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen net zo waardevol zijn. Kijk ook of er dus andere vormen van compensatie zijn, zoals extra vakantiedagen, een bonus of opleidingsmogelijkheden.
  • Geef niet te snel toe en houd de sfeer goed 
    Onderhandelen betekent niet dat je direct het eerste tegenbod hoeft te accepteren. Neem de tijd om een tegenvoorstel te overwegen en onthoud dat je samen met je werkgever naar een geschikte oplossing zoekt. Gun elkaar de ruimte om goed over de voorstellen na te denken.

 

Wat als je verzoek wordt afgewezen?

Wordt je verzoek niet direct gehonoreerd? Vraag dan waarom en wat je kunt doen om in de toekomst wél in aanmerking te komen voor een loonsverhoging. Spreek eventueel af om het gesprek over een paar maanden opnieuw te voeren.

 

Tijd om de volgende stap te zetten!

Je functioneringsgesprek is een kans om op te komen voor jezelf en je carrière naar een hoger niveau te tillen. Door je goed voor te bereiden en strategisch te onderhandelen, vergroot je de kans op een positieve uitkomst. 

 

Wil je nog meer tips om goed voorbereid het gesprek in te gaan of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Neem contact op met een Werkis vestiging bij jou in de buurt, onze collega’s staan voor je klaar om je verder helpen! 

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp