Logo van Werkis
0
Inschrijven
Heb jij last van een...

Heb jij last van een bore-out? Wat te doen voor meer uitdaging

23 aug. 2022

Edwin Maas

Verveel jij je op je werk? Vind je je werk saai en niet (meer) uitdagend genoeg? De naam zegt het eigenlijk al, maar een bore-out is een situatie waarin je onderbelast bent en je letterlijk ziek wordt van verveling. Een bore-out kent veel overeenkomsten met een burn-out en is dus ook zeker niet iets wat je moet onderschatten. In deze blog lees je meer over wat een bore-out is, wat de symptomen zijn en hoe je er vanaf kan komen.

Verveel jij je op je werk? Vind je je werk saai en niet (meer) uitdagend genoeg? De naam zegt het eigenlijk al, maar een bore-out is een situatie waarin je onderbelast bent en je letterlijk ziek wordt van verveling. Een bore-out kent veel overeenkomsten met een burn-out en is dus ook zeker niet iets wat je moet onderschatten. In deze blog lees je meer over wat een bore-out is, wat de symptomen zijn en hoe je er vanaf kan komen.

Wat is een bore-out?

Bij een bore-out voel je je moe, doordat je geen uitdaging meer hebt in je werk. Een bore-out ontstaat wanneer we ons zo vervelen en zo ondergestimuleerd zijn op het werk, dat we ons werk zinloos vinden en niet (meer) weten waarom we het doen. Een bore-out heeft niet alleen invloed op je werkprestaties, maar ook op je dagelijks leven en je mentale gezondheid.

Wat is het verschil tussen een bore-out en een burn-out?

Hoewel de symptomen van een burn-out en een bore-out heel vergelijkbaar zijn, toch is er een wezenlijk verschil tussen beide. Bij een burn-out heeft iemand teveel hooi op de vork genomen, voor een te lange periode. Je werk vreet energie in plaats van dat het je energie geeft. Je bent overspannen, voelt je altijd moe en het lukt niet meer om op te laden.

Bij een bore-out vind je te weinig uitdaging en vervulling in je baan. Je kan je talent te weinig inzetten in je werk en het ontbreekt aan ontwikkelingsmogelijkheden. Daardoor krijg je geen energie en voldoening van je werk. In het dieptepunt van een bore-out ervaren mensen dit niet altijd zo. Een bore-out kan voor veel onzekerheid zorgen, waardoor men niet beseft überhaupt talent te hebben.

Het is belangrijk om het verschil tussen beiden te weten. Wanneer je een bore-out behandeld als een burn-out en andersom, zul je het namelijk erger maken.

Hoe weet ik of ik een bore-out heb?

Mensen die een bore-out hebben, zijn onderbelast. Dit kan komen doordat zij in hun functie niet genoeg gebruik kunnen maken van hun capaciteiten, veel repetitieve werkzaamheden moet verrichten of simpelweg te weinig te doen hebben.

Bekende bore-out klachten zijn:

  • Gebrek aan energie, terwijl je weinig inspanning verricht;

  • Slecht slapen;

  • Je hebt moeite met concentreren;

  • Je hebt weinig zelfvertrouwen en je zelfbeeld is laag;

  • Je hebt last van uitstelgedrag;

  • Je werkdag kruipt voorbij en minuten voelen als uren.

Net als bij een burn-out is het belangrijk om een bore-out vroegtijdig te herkennen, toch is een burn-out vaak makkelijker te herkennen dan een bore-out. Mensen die bore-out klachten ervaren blijven hier vaak lange tijd stil over, omdat zij bang zijn dat verveling aantoont dat zij geen interesse of motivatie meer in/voor hun werkzaamheden hebben en dat dit voor hen negatieve gevolgen zal hebben vanuit de organisatie.

Toch is het belangrijk hulp te zoeken, want een bore-out kan op lange termijn vervelende gevolgen hebben waaronder depressie en angststoornissen.

Hoe kan je een bore-out voorkomen?

Merk je dat je (beginnende) bore-out klachten ervaart? Het is belangrijk om dan actie te ondernemen en niet te lang op deze manier door te werken. De volgende tips kunnen je helpen om een langdurige bore-out, met alle gevolgen van dien, te voorkomen.

  • Ga met iemand praten op het werk. Je hoeft niet direct te vertellen dat je je verveelt, als je dit lastig vindt of als je bang bent dat dit verkeerd overkomt. Je kan ook vragen om nieuwe taken, meer verantwoordelijkheden en andere uitdagingen. Onthoud dat het altijd goed is om open en eerlijk te zijn naar je werkgever. Hij of zij kan jou vaak nieuwe handvatten geven en je verder helpen.

  • Ga op zoek naar een hobby. Jezelf uitdagen door een nieuwe hobby uit te proberen kan een wereld van verschil maken. Misschien lijkt het je leuk om een nieuwe sport te proberen, wil je graag gaan schilderen, lijkt zangles je geweldig of wil je eigenlijk al jaren Spaans leren.

  • Ontwikkel jezelf. Volg een training of een cursus op een gebied waarin jij je graag wil ontwikkeling. Dit kan via je werk zijn, maar uiteraard ook vanuit eigen initiatief. Wil je graag doorgroeien naar een andere functie binnen jouw carrièreveld of bij jouw werkgever? Bespreek de mogelijkheden dan met jouw manager en ga de uitdaging aan!

  • Een nieuwe richting. Door je bore-out kun je ook tot de realisatie zijn gekomen dat je op zoek bent naar iets heel anders. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een nieuwe rol, tijd om te reizen, een studie volgen, als freelancer aan de slag gaan of een verandering van werkveld.

  • Praten, praten en nog eens praten. Dat praten over je gevoelens belangrijk is, krijgt gelukkig steeds meer bekendheid. Vertel je verhaal aan je arts, aan vrienden en/of familie.

Ik heb een bore-out

Wanneer je het gevoel hebt dat je een bore-out hebt is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met de bedrijfsarts of met je huisarts. Zij kunnen jou verder helpen en gaan samen met jou kijken hoe het komt dat je je zo voelt. Ervaar je klachten als angst, neerslachtigheid of depressie, neem deze klachten serieus en blijf hier niet mee rondlopen.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp