De proeftijd is een belangrijke fase in de loopbaan van elke werknemer die steeds terug komt. Het is een periode waarin zowel de werkgever als de werknemer kunnen beoordelen of ze een goede match zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat de proeftijd inhoudt, wat je rechten en plichten zijn, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. In deze blog leggen we uit wat een proeftijd precies is, hoe je je het beste kunt voorbereiden, en welke valkuilen je moet vermijden.
De proeftijd is een vooraf afgesproken periode aan het begin van een arbeidsovereenkomst waarin zowel de werkgever als de werknemer de mogelijkheid hebben om de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen. Dit betekent dat beide partijen geen opzegtermijn in acht hoeven te nemen. Het doel van de proeftijd is om te zien of de werknemer geschikt is voor de functie en of de werkgever aan de verwachtingen van de werknemer voldoet.
De duur van de proeftijd kan variëren, maar er zijn wettelijke grenzen aan gesteld. Voor een tijdelijk contract van zes maanden of korter mag geen proeftijd worden overeengekomen. Voor contracten langer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar, mag de proeftijd maximaal één maand zijn. Voor contracten van twee jaar of langer, of voor onbepaalde tijd, mag de proeftijd maximaal twee maanden zijn.
Een van de grootste fouten tijdens de proeftijd is het niet communiceren van je voortgang en eventuele problemen. Zorg ervoor dat je open en eerlijk communiceert met je leidinggevende en collega's.
Wachten tot taken je worden gegeven kan een negatieve indruk achterlaten. Wees proactief en laat zien dat je bereid bent om aan te pakken en bij te dragen aan het team.
Een negatieve houding of het vertonen van weerstand tegen feedback kan je kansen op een vaste aanstelling verminderen. Blijf positief en toon dat je bereid bent om te leren en te groeien.
De proeftijd is een belangrijke periode voor zowel de werknemer als de werkgever. Het biedt beide partijen de kans om te beoordelen of ze een goede match zijn. Door je goed voor te bereiden, proactief te zijn, en open te staan voor feedback, vergroot je je kansen op een succesvolle proeftijd en een langdurige werkrelatie.
Is je proefperiode toch niet goed bevallen en ben je op zoek naar iets nieuws? Neem dan gerust contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag verder!
Categorieën
Populaire artikelen
Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!
Contact opnemen via WhatsappJammer dat de juiste vacature er vandaag niet tussen zat, maar wij helpen je graag verder. Laat je gegevens achter en wij helpen je graag vrijblijvend om alsnog de perfecte baan voor jou te vinden!
c , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Als we mailen, doen we dat naar
Hi , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Super, Als we mailen, doen we dat naar
weet vast een leuke functie te vinden voor jou!