Logo van Werkis
0
Inschrijven
Alles wat je moet we...

Alles wat je moet weten over ouderschapsverlof

20 jun. 2024

Merel Kruger

Ouderschapsverlof is een recht waar veel ouders in Nederland aanspraak op kunnen maken. Het geeft hen de mogelijkheid om tijd door te brengen met hun kinderen zonder zich zorgen te maken over hun baan. Het is belangrijk om te weten hoe je ouderschapsverlof kunt aanvragen, hoe je het kunt berekenen en wat je rechten en plichten zijn. In deze blog geven we je een uitgebreide uitleg over ouderschapsverlof!

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijk recht voor werkende ouders om tijdelijk minder of niet te werken om voor hun kinderen te zorgen. Dit geldt zowel voor biologische ouders als voor adoptie- en pleegouders. Om aanspraak te maken op ouderschapsverlof moet de werknemer een arbeidsovereenkomst hebben.

Berekenen ouderschapsverlof

De duur van het ouderschapsverlof is afhankelijk van je arbeidsuren per week. Per kind heb je recht op 26 keer je wekelijkse aantal uur dat je werkt aan verlof. Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heb je recht op 26 x 32 = 832 uur ouderschapsverlof per kind.

Je kunt het verlof opnemen wanneer het jou uitkomt, bijvoorbeeld:

- 1 dag per week gedurende een langere periode.

- Een aaneengesloten periode van maximaal 6 maanden voltijds verlof.

- Meerdere kortere periodes verspreid over enkele jaren.

Is ouderschapsverlof betaald of onbetaald?

​​Voor elk kind tot 8 jaar heb je recht op zowel betaald als onbetaald ouderschapsverlof.

  • Betaald ouderschapsverlof van 13 weken (13 keer je wekelijkse arbeidsduur)

Hiervan mag je 9 weken opnemen met volledige doorbetaling van je salaris tijdens het eerste levensjaar van je kind of het eerste jaar dat het kind door adoptie of pleegzorg in je gezin is gekomen.

Voor de resterende weken van het betaalde ouderschapsverlof krijg je 75% van je salaris. Dit kan variëren van 4 tot 13 weken, afhankelijk van hoeveel volledig betaald ouderschapsverlof je in het eerste jaar hebt opgenomen.

  • Onbetaald ouderschapsverlof van 13 weken (13 keer je wekelijkse arbeidsduur)

Kortom, ouderschapsverlof kan zowel betaald als onbetaald zijn. Gedurende de eerste 13 weken heb je recht op betaald verlof, waarvan een deel volledig betaald is en het restant gedeeltelijk betaald. Na deze periode kun je nog eens 13 weken onbetaald verlof opnemen. Zo heb je de mogelijkheid om voor een aanzienlijke tijd voor je kind te zorgen, zowel met als zonder loon.

Ouderschapsverlof bij een tweeling

Bij de geboorte van een tweeling hebben ouders recht op extra ouderschapsverlof. Dit betekent dat je per kind recht heeft op een bepaald aantal uren verlof. Voor een tweeling verdubbelt dit aantal, omdat je per kind afzonderlijk ouderschapsverlof kunt aanvragen.

In het rekenvoorbeeld van de alinea hierboven zou je dus bij het krijgen van een tweeling, ouderschapsverlof van 832 uur per kind krijgen.

Ouderschapsverlof en pensioenopbouw

Tijdens ouderschapsverlof bouw je in de regel minder pensioen op, omdat het verlof onbetaald is en je pensioenopbouw vaak gebaseerd is op je salaris. Het is verstandig om bij je pensioenfonds na te vragen wat de exacte gevolgen zijn van ouderschapsverlof voor je pensioenopbouw.

Combinatie met andere verlofvormen

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Ouderschapsverlof kan gecombineerd worden met andere verlofvormen, zoals zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het ouderschapsverlof moet echter afzonderlijk worden aangevraagd en opgenomen.

Kortdurend en langdurend zorgverlof

Daarnaast kun je ook kortdurend en langdurend zorgverlof opnemen naast je ouderschapsverlof, voor de zorg van een ziek familielid. Deze verlofvormen kennen andere regels en voorwaarden dan ouderschapsverlof.

Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?

Om ouderschapsverlof aan te vragen, dien je dit minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk bij je werkgever kenbaar te maken. In de aanvraag vermeld je de gewenste ingangsdatum en de wijze waarop je het verlof wil opnemen. Je werkgever kan in principe niet weigeren, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn.

Tips voor een succesvol ouderschapsverlof

  • Plan vooruit: Begin op tijd met het plannen van ouderschapsverlof en bespreek dit vroegtijdig met je (toekomstige) werkgever.
  • Communiceer openlijk: Zorg voor duidelijke communicatie met je werkgever en collega’s over je verlofwensen en de invulling hiervan.
  • Ken je rechten: Informeer goed over je rechten en plichten rondom ouderschapsverlof.

Met de juiste voorbereiding en communicatie kan ouderschapsverlof een waardevolle periode zijn om meer tijd met je gezin door te brengen en een goede balans tussen werk en privéleven te vinden.

Ontdek meer over de vacatures van Werkis en hoe wij je kunnen helpen bij het vinden van een passende baan op onze website.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp