Logo van Werkis
0
Inschrijven
6 tips om je sollici...

6 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

05 jan. 2021

Edwin Maas

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Dat bekent dat het tijd is om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar hoe moet je je sollicitatiegesprek voorbereiden? Wij helpen je een handje met deze 6 sollicitatiegesprek tips.

Je hebt gesolliciteerd op een bepaalde vacature en bent uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Je sollicitatiebrief en professioneel cv hebben zijn werk gedaan. Nu moet je je sollicitatiegesprek voorbereiden, maar hoe doe je dat?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het zorgt ervoor dat jij zelfverzekerder je sollicitatiegesprek in gaat, je tijdens het gesprek meer ontspannen bent en het allerbelangrijkste, dat je weet dat de baan bij je past. Deze sollicitatiegesprek tips helpen je met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

Sollicitatietip 1: Ken de vacature

Voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat is het goed om de vacature nog eens door te lezen. Weet je wat je tijdens de functie gaat doen? Kun je je vinden in het gewenste functieprofiel? Sluiten je eigenschappen en vaardigheden aan op de vacature? Bereid eventuele vragen goed voor. Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is zeker toegestaan en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie.

Tip: Bestudeer je sollicitatiebrief en cv ook nog eens. Wat heb je hier verteld? Kun je bepaalde items motiveren? Ook je gesprekspartner bereidt zich voor, onder andere aan de hand van deze informatie. Zorg er dus voor dat je je sollicitatiebrief en cv goed kunt toelichten tijdens het sollicitatiegesprek.

Sollicitatietip 2: Wat doet het bedrijf precies?

Je sollicitatiegesprek voorbereiden begint met het verzamelen van informatie. Het is belangrijk om te weten bij wat voor soort bedrijf je terecht komt. Wat doet het bedrijf precies? Vaak vind je op de website een ‘Over ons’ pagina, waar je meer informatie kunt vinden over het bedrijf, de bedrijfsactiviteiten en de bedrijfscultuur. Kijk ook of er nieuwsberichten te vinden zijn over het bedrijf. Op deze manier weet je waar het bedrijf zich mee bezig houdt.

Tip: Ken je de sector waar het bedrijf actief in is niet zo goed? Zoek dan ook informatie over deze sector op. Dit zorgt dat je meer achtergrondkennis op doet, je weet waar over gesproken wordt en je gerichte vragen kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

Sollicitatietip 3: Ken je gesprekspartner

Het is fijn om alvast te weten wie je tijdens het sollicitatiegesprek tegenover je hebt. Met wie heb je het gesprek? En welke functie vervult hij/zij binnen het bedrijf? Google de naam van je gesprekspartner eens.

Tip: Houd er rekening mee dat jouw gesprekspartner jou ook op zal zoeken via internet en social media. Hoe presenteer jij jezelf op internet? Kijk goed naar je profiel en bedenk of je wilt dat de werkgever dit ziet.

Sollicitatietip 4: Presenteer jezelf

De eerste indruk is ontzettend belangrijk. Al in de eerste paar seconden van een ontmoeting creëren mensen een indruk en een eerste indruk kun je natuurlijk maar één keer maken. Wees je hier dus bewust van wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. Zorg ervoor dat je je passend bij het bedrijf kleedt, je duidelijk spreekt en je zinnen goed formuleert. Wees daarnaast natuurlijk ook jezelf en laat je enthousiasme zien tijdens het sollicitatiegesprek.

Sollicitatietip 5: Sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen gaan vaak over jou, je opleiding en werkervaring, de functie of het bedrijf. Een veel gestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken is de vraag om iets over jezelf te vertellen. Maar hoe beantwoord je deze nu eigenlijk? Het ideale antwoord is een mix tussen zakelijke en privé gebeurtenissen. Vertel iets over je gevolgde opleidingen, opgedane werkervaring en vaardigheden en noem concrete voorbeelden. Houd je antwoord wel kort en bondig. 
 

Daarnaast wordt ook vaak gevraagd naar je sterke en minder sterke kwaliteiten. Je sterke kwaliteiten zijn vaak makkelijker te bedenken en op te noemen dan de minder sterke kwaliteiten, maar ook jouw minder sterke kwaliteiten zijn belangrijk. Een uitdaging is om de minder sterke kwaliteit te benoemen en deze vervolgens om te buigen naar iets positiefs. Laat bijvoorbeeld merken dat je je bewust bent van de minder sterke kwaliteit en geef aan dat je weet hoe je hiermee om moet gaan of wat jouw punt van ontwikkeling hierop is. In dit artikel hebben we een lijst met voorbeelden van sterke en zwakke punten.

Ook is het goed om zelf vragen te stellen. Tijdens je sollicitatiegesprek voorbereiding heb je waarschijnlijk al een goed beeld van het bedrijf kunnen krijgen, maar toch is het goed om bepaalde dingen nog even te checken.

Heb je een online sollicitatiegesprek? Lees dan ook eens onze blog met tips voor een video sollicitatiegesprek.

Sollicitatietip 6: Kom op tijd!

De laatste sollicitatietip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar weet van te voren waar je het sollicitatiegesprek plaatsvindt en welke route je moet rijden. Houd rekening met eventuele file en kom op tijd.

Zorg er als laatste voor dat je tijdens het sollicitatiegesprek vooral laat blijken waarom jij zo graag de functie zou willen vervullen. Dit enthousiasme zorgt ervoor dat je energie uitstraalt, wat aanstekelijk en positief werkt. Succes met de voorbereiding van het sollicitatiegesprek!

Is je sollicitatiegesprek online? Lees dan ook onze 5 tips voor en succesvol video sollicitatiegesprek!

Heb je na deze sollicitatiegesprek tips nog vragen? of heb je hulp nodig tijdens jouw sollicitatiegesprek voorbereiding? Kom gerust langs voor een bakje koffie, we helpen je graag verder met werk.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp