Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Dan ben jij niet de enige. Driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek of staat open voor een andere baan. Werk vinden kan op verschillende manieren. Hierbij wil jij je natuurlijk onderscheiden van de rest. Deze 14 tips helpen je bij het vinden van een nieuwe job!
Voordat je ook maar iets onderneemt is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te maken wat je precies wilt. Beoordeel voor jezelf wat je sterke en zwakke punten zijn en bepaal waar jij gelukkig van wordt. Je werk zal een groot deel van je tijd in beslag nemen, en daarom mag je jezelf best even de tijd gunnen om uit te zoeken waar je gelukkig van wordt.
Als jij eenmaal duidelijk hebt bij wat voor organisaties je graag aan de slag zou gaan is het belangrijk om deze organisaties verder te onderzoek. Bekijk de website van de organisatie eens en onderzoek goed of de organisatie bij je past. Door een blik te werpen op de 'over ons' pagina zal je al een goed beeld kunnen krijgen van de organisatiecultuur. Daarnaast kan je een indruk krijgen van het salaris wat je mogelijk gaat verdienen bij de werkgever. Zoek hiervoor ook eens naar informatie over de branche waarin het bedrijf actief is.
Nog steeds vraagt (bijna) iedere organisatie als eerst naar een CV wanneer je interesse toont in ene bepaalde functie. Het is verstandig om voor iedere sollicitatie een aparte CV en sollicitatiebrief te maken, zodat het gericht is op de betreffende organisatie. Door bij iedere sollicitatie een kritische blik op de documenten te werpen voorkom je dat onnodige eigenschappen en functies worden benoemd. Dit komt weinig betrokken en knullig over voor de organisatie waar jij interesse in hebt. Zorg ervoor dat jij de perfecte fit voor de organisatie bent door in de taal van de organisatie te praten. Door de website van de organisatie zorgvuldig te onderzoeken kom je al een eind!
Veel recruiters en organisaties zijn online op zoek naar de beste profielen voor hun organisatie. Door onderscheidend te zijn op platforms als LinkedIn kan jij jezelf laten opvallen bij de recruiters. Positioneer jezelf als de best mogelijke kandidaat voor een bepaalde functie door een onderscheidend profiel op te zetten. Wil jij jezelf helemaal onderscheiden? Maak dan een eigen website!
Nog steeds wordt een groot deel van de nieuwe banen via via gevonden. Bijna een kwart van de 1,3 miljoen Nederlanders die in 2017 van baan gewisseld is, vond een nieuwe baan via hun netwerk. Het effect van social media bij het vinden van een baan neemt daarnaast nog steeds toe. Dit blijkt uit een onderzoek van de Intelligence Group. Ga eens na of familie, vrienden of kennissen nog een geschikte nieuwe functie weten. Jouw netwerk weet precies wat je doet en grote kans dat ze meteen aan je denken als er een passende functie / nieuwe baan vrijkomt.
Beperk jezelf overigens niet tot je offline netwerk. Ook op LinkedIn zijn er ontzettend veel mensen en organisaties te vinden die mogelijk een interessante bijdrage kunnen leveren aan jouw carrière.
Het organiseren van jouw sollicitatieprocedures klinkt logisch, maar toch doen mensen het niet vaak. Het kan ontzettend helpen om -voordat je met solliciteren begint- een spreadsheet te maken waarin jij je lopende sollicitatieprocedures bijhoudt. Houd bijvoorbeeld bij waar je op gesprek bent geweest, waar je nog niks van hebt gehoord en wat je afgesloten hebt. Zeker wanneer je van plan bent om bij wat meer organisaties te solliciteren zorgt het voor een heldere structuur.
Laten we vooropstellen dat de meeste organisaties een online sollicitatieprocedure hanteren. Echter, laat je hier niet door beperken. Wanneer jouw ideale organisatie geen vacatures op haar website heeft staan, is het verstandig om eens een belletje te doen naar de betreffende organisatie. Het kan best voorkomen dat de organisatie wel een vacature open heeft staan, maar deze (nog) niet online geplaatst heeft. Door direct contact te zoeken met een organisatie kom je mogelijk met mensen in gesprek die iets voor jou kunnen betekenen bij de betreffende organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een recruiter.
Het is algemeen bekend dat het zoeken naar een nieuwe baan behoorlijk stressvol kan zijn. Echter, het is belangrijk dat je de tijd neemt om een baan te vinden en het is helemaal niet erg om afgewezen te worden. In veel gevallen zal de schuld niet eens zo zeer bij jezelf liggen, maar eerder bij de organisatie die reeds de vacature heeft opgevuld. Zorg voor voldoende ontspanning tijdens je sollicitatieproces.
Uitzendbureaus zijn nog steeds een veelgebruikte intermediair bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ze behoren bij de top-3 belangrijkste kanalen die je helpen bij het zoeken naar nieuw werk. Soms word je overspoeld met vacatures en zie je door de bomen het bos niet meer; een uitzendbureau vormt de schakel tussen jou en de arbeidsmarkt en helpt je de juiste baan te vinden!
Wanneer je een uitnodiging hebt gekregen voor een sollicitatiegesprek doe je er goed aan om alvast na te denken over de verhalen die je wilt vertellen. Mensen worden geboeid door interessante verhalen waaruit blijkt dat jij wel degelijk beschikt over een aantal kwaliteiten. Bedenk van tevoren alvast verhalen waarmee jij kan aantonen dat je kwaliteit hebt. Het vertellen van deze verhalen werken tevens ontspannend tijdens het sollicitatiegesprek.
Je doet er goed aan om je zo snel als mogelijk voor te bereiden op sollicitatiegesprekken. Veel organisaties bellen eerst de kandidaat op om te peilen tot in hoeverre deze interesse heeft in de functie. Door je tijdig voor te bereiden zorgt dit ervoor dat je alvast jezelf kan profileren, zodat je een positief gevoel bij de organisatie achterlaat. Zorg alvast dat je wat antwoorden klaar hebt op algemene vragen.
Maar ook is het belangrijk om je op het sollicitatiegesprek zelf goed voor te bereiden. Heb je hier moeite mee? Dan doe je er goed aan om bijvoorbeeld een jobcoach in te schakelen. Een jobcoach kan je helpen om je optimaal voor te bereiden op het sollicitatiegesprek.
Zorg dat je verwachtingen niet te hoog zijn wanneer je solliciteert bij een organisatie. Je kan nog zo'n goed gevoel hebben over een vacature of sollicitatiegesprek, maar er is altijd een kans dat je de baan niet krijgt. Mensen hebben vaak maar liefst drie gesprekken nodig voordat ze een baan vinden. Is de sollicitatie bij het bedrijf waar jij graag wilt werken niet goed uitgepakt? Zoek gewoon rustig verder!
Wanneer je een sollicitatie gehad hebt kan het helpen om een dankwoord te sturen (bijvoorbeeld per mail) naar de interviewers. Laat weten hoe jij het gesprek ervaren hebt en laat zien dat je enthousiast was over het gesprek. Zorg ervoor dat je eerlijk en oprecht over het gesprek bent.
Ben je net afgestudeerd? Dan kan het voorkomen dat je nog niet precies weet wat je zoekt. In dit geval kan het raadzaam zijn om een stage te overwegen. Als je een organisatie gevonden hebt die mogelijk past bij de baan die jij zou willen, kan je vragen of je hier een stage kan volgen. Het grote voordeel is dat je dan niet direct aan een organisatie vastzit, maar wel kan ontdekken of het iets voor je is. Het nadeel is natuurlijk dat je niet direct een volledig salaris krijgt.
Natuurlijk kan het zijn dat je nieuwe baan alsnog tegenvalt. Gelukkig hebben we ook daar een blog over geschreven!
Wil je benaderd worden voor de tofste functies? Schrijf je dan hier in!
Of wil je gelijk een geschikte vacature vinden? Bekijk dan hier onze vacatures! Of neem contact met ons op.
Categorieën
Populaire artikelen
Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!
Contact opnemen via WhatsappJammer dat de juiste vacature er vandaag niet tussen zat, maar wij helpen je graag verder. Laat je gegevens achter en wij helpen je graag vrijblijvend om alsnog de perfecte baan voor jou te vinden!
c , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Als we mailen, doen we dat naar
Hi , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Super, Als we mailen, doen we dat naar
weet vast een leuke functie te vinden voor jou!